maandag 26 december 2016

Las Palmas

We zijn op weg gegaan naar las Palmas, 80 a 90 mijl, aardig dagtochtje, rotte zee, wind van alle kanten en uiteindelijk aankomen met de mededeling dat er in de marina geen plaats is.
We zijn dus maar voor anker gegaan voor het strand, samen met vele anderen.
Er was een wachtlijst om naar binnen te mogen. Dus maar inchecken en wachten.
Het weer was niet al te gek en na de eerste nacht konden we verkassen naar een beschut plekje op de ankerplaats, er zou veel wind uit het noorden komen.
Na vier dagen wachten en evenzovele bezoekjes aan het havenkantoor kregen we via de VHF de mededeling dat we naar binnen konden. Geen echte ligplaats maar rafted-up aan de binnenkant van de tanksteiger. Wat ons betreft voorlopig goed genoeg. 
Gelukkig een stekker (64 Amp) voor de stroomaansluiting kunnen gebruiken van de "Enjoyster" die een paar dagen eerder naar binnen mocht.

We konden nu tenminste de kant op en repareren. De nieuwe anodes hadden we toen we voor anker lagen al bij Anesco, een electronicazaak, gehaald.


oude en nieuwe diodes
Na meting van alle 6 uitgesoldeerde diode's bleek dat er 2 kapot waren en 1 twijfelachtig en nog 3 goed. De nieuwe diodes waren veel groter qua diameter en hoogte.
Er gaan twee type's in, kathode-based en anode-based (zie foto), gelukkig hadden ze bij Anesco beiden. We waren er maar wat blij mee.
Volgende hobbel was, hoe krijgen we ze er weer in? 
De hele diodebrug dus uit elkaar en de twee alu plaatjes, + en - pool voor de dynamo opboren zodat de nieuwe diodes er in zouden passen. Niet te ruim boren want ze moeten klemmen om ook weer goed te kunnen koelen. Ze krijgen max. 30 Amp. per stuk voor hun kiezen.
Na veel vijlwerk zaten er 3 nieuwe in en kon de zaak weer aan elkaar gesoldeerd worden.
Het past maar net want binnen de dynamo zitten weer allerlei isolatieringen om plus en min gescheiden te houden. Vooral bij dit type dynamo die, vanwege ons aluminium schip, voorzien was van een aparte min en niet, zoals gewoonlijk, het huis van de dynamo als min heeft.
Na de hele dynamo weer in elkaar gezet te hebben zijn we maar gaan testen.
Direct na het starten ging gelukkig onze oude dynamo weer z'n werk doen. Nu hebben we dus weer een reserve.

We zijn intussen aangeland bij de kerstdagen en hebben dus onze kerstboom maar opgezet.

Voor iedereen die dit leest "Fijne Kerstdagen en alvast een Gelukkig Nieuwjaar".