vrijdag 13 juni 2014

Santo Espirito

Op de Azoren hebben ze nog een gebruik tijdens de pinksterdagen. Ergens in de 13 eeuw heeft de enige koningin van Portugal opdracht gegeven om eten aan de armen uit te delen. Soep met vlees, brood, wijn en zoet brood.  Op het vaste land is dit gebruik verdwenen maar op de Azoren wordt het nog volop in ere gehouden. Het eten wordt geschonken door de mensen die een wens hebben gedaan, of ze pas schenken op het moment dat de wens is uitgekomen of dat ze schenken om de goden gunstig te stemmen weten we eigenlijk niet.

Tijdens onze autoritten zijn we gaan kijken bij de voorbereiding van de maaltijden. En dat was leuk. Er waren een man of tien druk bezig met de kookpotten, vlees uitbenen, vuurtje gaande houden etc. Wij keken voorzichtig om het hoekje maar werden gelijk uitgenodigd om binnen te komen en te eten en uitleg te krijgen, Het was echt een feestje, we moesten wel in de keuken eten, de tafels waren al wel gedekt maar die waren voor die avond.

Achtteraf kwamen we weer langs St Paul do Cima en vertelde ze dat ze meer dan 1800 maaltijden hadden uitgedeeld, ze hadden tenslotte ook 6 koeien geschonken gekregen!